04. Umění

Investice do umění - na co se zaměřit a proč


Umění je asi nejrozsáhlejší oblast ze všech alternativních investic. Zahrnuje malby, kresby, rytiny, dekorační sklo, sochy, ale může sem patřit i spousta jiných předmětů. Umělecké předměty se sbírají už dlouhá staletí. Vzpomeňme na šlechtická sídla plná krásných obrazů, porcelánu a jiných starožitností. Mnohé z nich jsou dlouhodobě cenově stálé a s časem stále získávají na hodnotě, jiné jsou naopak nestabilní. Sem patří především předměty z 19. století a mladší. ​

Cenu uměleckých předmětů totiž ovlivňují módní trendy. V České republice je dnes například populární kubismus a s ním spojený malíř František Kupka. Nikdo ovšem nedokáže odhadnout, zda bude kubismus populární i za patnáct dvacet let. Nezmění se estetické vnímání kupujících? Nebudou raději preferovat impresionismus nebo nějaký jiný -ismus? To nikdo neví. Tyto trendy ale mají výrazný vliv na cenu. Proto je u umění nutné sledovat opravdu dlouhodobé trendy (ne jen 5 nebo 10 let) a poradit se s odborníky.

Obrazy, grafika, rytiny,...


Obrazy a jiné malby tvoří největší podskupinu ve skupině umění. Jsou mezi sběrateli, investory, ale i mezi normálními kupujícími, kteří si umění kupují jen pro potěšení, nejoblíbenější. Asi každý má doma alespoň jeden obraz. Je to krásný doplněk interiéru, zpestřuje naše bydlení a často přináší i radost.

​ V případě investic do umění mám jedno zásadní pravidlo - kupovat jen to, co se mi opravdu líbí. Jak už to u převážné většiny alternativních investic bývá, tak si tyto předměty většina kupujících nechává opravdu hodně dlouho. Pokud potřebuji peníze, tak nejdu prodávat mé cenné známky nebo obraz, ale třeba akcie nebo kryptoměny. Protože ty si mohu koupit kdykoliv znovu. Jenže krásný obraz, nebo raritní minci nemusím na trhu nalézt i několik let. Zaplnit prázdné místo na zdi je mnohem složitější, nežli dokoupit pár akcií.

Sochy jako investice


I sochařské umělecké předměty se sbírají a investuje se do nich. Tyto předměty mají mnoho podob. Mohou to být sochy vytvořené k dekoračním účelům interiérů, ale také autorské zmenšeniny sousoší, která se nacházejí na náměstích slavných měst. Co byste řekli třeba originální zmenšenině jezdecké sochy svatého Václava stojící na pražském Václavském náměstí? Ano, i taková soška existuje a můžete ji mít jako krásnou dekoraci ve svém obývacím pokoji.

​ Zde je potřeba ale brát na zřetel, že likvidita těchto krásných předmětů je výrazně nižší, nežli je tomu například u obrazů. Kupující by na to měl při koupi myslet a opět se řídit pravidlem, že se mu daný předmět musí především líbit, neboť je velmi pravděpodobné, že ho bude mít doma mnoho let a bude se na něj každý den dívat.

Užitné a dekorativní sklo a jiné umělecké předměty


Jak již název napovídá, do této skupiny řadím vše ostatní, co se nevejde do předchozích dvou skupin. Jedná se o velmi specifické předměty, které mají relativně malý okruh zájemců a tudíž patří mezi alternativní investice s velikým rizikem. Je u nich velmi nízká likvidita a cena díky tomu může též výrazně kolísat. I zde je tedy potřeba kupovat s rozmyslem a hlavně dbát na estetickou stránku.
Image

Sběratelské předměty jako alternativní investice?

Pokud vás toto téma zajímá, tak si pro začátek můžete přečíst moji knihu "Poštovní známky – koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí prodalo přes 1000 kusů. Zkušenosti a informace, které jsem tam na 340 stránkách shromáždil, jsou použitelné i pro všechny další sběratelské obory, které zmiňuji na tomto webu. Nyní připravuji druhou knihu s pracovním názvem „Sběratelské předměty – koníček, nebo investice?“, která bude zaměřena na investiční aspekty zde zmíněných sběratelských předmětů. Napište mi, pokud máte nezávazný zájem o tuto knihu. Budu vás informovat, jakmile vyjde.


Poštovní známky - koníček, nebo investice?

Chcete se dozvědět více? Poštovní známky - koníček, nebo investice? Pokud vás zajímá sbírání a investování do poštovních známek, tak se vám určitě bude líbit má kniha "Poštovní známky - koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí už prodalo přes 1000 kusů. Na 340 stranách se dozvíte vše, co na toto téma potřebujete vědět. Zkušenosti a informace, které jsem tam shromáždil, jsou použitelné i pro další sběratelské obory, ať už je to numismatika, notafilie, sbírání starých knih, řádů a vyznamenání, nebo historických aut.


Hledat

www.postovni-znamky.eu

  • Radek Novák
  • radek.austria@gmail.com
  • +420 608 386 845