09. Řády, medaile a vyznamenání

Řády a vyznamenání, ale také medaile, to jsou vše malá umělecká díla, ve kterých se spojuje umění rytců, zlatníků, malířů, sochařů a já nevím koho ještě. Je to též velmi široká sběratelská oblast, a stejně jako třeba u známek nebo mincí, je potřeba se zaměřit jen na jednu část.

Co sbírat

Mezi asi nejoblíbenější sběratelské oblasti patří vojenské řády a vyznamenání. Tato skupina se pak dělí na historická období (například 2. světová válka, Prusko-francouzská válka,..) a na zemi původu (německé, sovětské, americké řády a vyznamenání).

Další oblastí mohou být vyznamenání a řády policejní, hasičské, různých dobrovolných sdružení, nebo sportovní medaile.

Pokud se rozhodnete sbírat řády a vyznamenání jako investici, tak zkuste hledat kusy, které nosili významní vojevůdci či generálové. Původ, neboli provenance je zde velmi důležitý. I zde platí, že je třeba se zaměřit na kvalitu. Tyto artefakty byly vyznamenanými často nošeny při slavnostních příležitostech, a proto je jejich kvalita různá. Dávejte si pozor, aby nebyly nijak opravované (třeba nová sponka) a poškozené. To vše výrazně snižuje cenu. Taktéž nezapomeňte, že i tyto sběratelské předměty se padělají (ať už částečně, nebo kompletně).
Image

Sběratelské předměty jako alternativní investice?

Pokud vás toto téma zajímá, tak si pro začátek můžete přečíst moji knihu "Poštovní známky – koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí prodalo přes 1000 kusů. Zkušenosti a informace, které jsem tam na 340 stránkách shromáždil, jsou použitelné i pro všechny další sběratelské obory, které zmiňuji na tomto webu. Nyní připravuji druhou knihu s pracovním názvem „Sběratelské předměty – koníček, nebo investice?“, která bude zaměřena na investiční aspekty zde zmíněných sběratelských předmětů. Napište mi, pokud máte nezávazný zájem o tuto knihu. Budu vás informovat, jakmile vyjde.


Poštovní známky - koníček, nebo investice?

Chcete se dozvědět více? Poštovní známky - koníček, nebo investice? Pokud vás zajímá sbírání a investování do poštovních známek, tak se vám určitě bude líbit má kniha "Poštovní známky - koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí už prodalo přes 1000 kusů. Na 340 stranách se dozvíte vše, co na toto téma potřebujete vědět. Zkušenosti a informace, které jsem tam shromáždil, jsou použitelné i pro další sběratelské obory, ať už je to numismatika, notafilie, sbírání starých knih, řádů a vyznamenání, nebo historických aut.


Hledat

www.postovni-znamky.eu

  • Radek Novák
  • radek.austria@gmail.com
  • +420 608 386 845