01. Poštovní známky

Základní informace a na co se zaměřit


Odhaduje se, že poštovní známky celosvětově sbírá 50-70 miliónů lidí a celosvětový roční obrat je mezi 10 - 15 miliardami US $. Z této sumy představuje přibližně 10 % tzv. investiční segment. ​

Ačkoliv bylo od roku 1840, kdy byla vydána první známka světa, vydáno již více než 750 000 druhů poštovních známek, tak jen malý zlomek z nich je vhodný k investičním účelům. I tak je to ale stále několik tisíc raritních známek, jejichž cena se může pohybovat mezi 5 000 až desítkami miliónů korun. A to je na investování do raritních poštovních známek to krásné. Vzácnou známku si může koupit téměř každý. Je ale potřeba vzít v potaz, že u těch lacinějších je růst jejich hodnoty pomalejší.


Cenu vzácných poštovních známek určují následující faktory: ​
1. Poptávka
2. Vzácnost
3. Kvalita
4. Původ

Z čehož poptávka je absolutně nejdůležitější. Unikátní známka, která je jediná na světě, ale nikdo o ni nemá zájem, nemá žádnou finanční hodnotu. ​

Při investování do jakýchkoliv produktů je potřeba znát výši ceny, za kterou je ještě vhodné daný předmět koupit. Pokud přeplatím, tak mohu čekat na zhodnocení i desítky let. Investor si tedy musí buď nastudovat trh, nebo se obrátit na někoho, kdo se v dané oblasti dobře vyzná.


Poštovní známky jako investice


Sběratelské předměty mají v mých očích vůči běžným finančním produktům mnohé výhody. Na příkladu raritních poštovních známek si vyjmenujme alespoň ty základní (tyto výhody se ale vztahují ke většině sběratelských předmětů):

  • Vysoce přenosné zásoby bohatství, velmi vysoká mobilita, globální dosah, likvidita v globálních měnách
  • Známky nejsou finanční aktivum, a proto mohou v době vysoké inflace fungovat lépe než hotovost
  • Klasických známek je konečné množství (zlato a diamanty se stále těží, akcie mohou být znovu a znovu vydávány)
  • Jako hmotné aktivum nemůže známka zkrachovat jako třeba společnost kótovaná na akciovém trhu  
  • Známky jsou zcela důvěrnou investicí. Pokud nejsou koupeny na veřejné dražbě, vlastnictví je soukromé a neexistuje žádný veřejný registr, jako to je u investic do akcií  
  • Přes 160 let tradice, mnoho VIP sběratelů
Image

Poštovní známky - koníček, nebo investice?

Chcete se dozvědět více?  Pokud vás zajímá sbírání a investování do poštovních známek, tak se vám určitě bude líbit má kniha "Poštovní známky - koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí už prodalo přes 1000 kusů. Na 340 stranách se dozvíte vše, co na toto téma potřebujete vědět. Zkušenosti a informace, které jsem tam shromáždil, jsou použitelné i pro další sběratelské obory, ať už je to numismatika, notafilie, sbírání starých knih, řádů a vyznamenání, nebo historických aut.


Poštovní známky - koníček, nebo investice?

Chcete se dozvědět více? Poštovní známky - koníček, nebo investice? Pokud vás zajímá sbírání a investování do poštovních známek, tak se vám určitě bude líbit má kniha "Poštovní známky - koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí už prodalo přes 1000 kusů. Na 340 stranách se dozvíte vše, co na toto téma potřebujete vědět. Zkušenosti a informace, které jsem tam shromáždil, jsou použitelné i pro další sběratelské obory, ať už je to numismatika, notafilie, sbírání starých knih, řádů a vyznamenání, nebo historických aut.


Hledat

www.postovni-znamky.eu

  • Radek Novák
  • radek.austria@gmail.com
  • +420 608 386 845