07. Historické automobily

Veteráni, někdy také nazývaní oldtimer, patří mezi velmi oblíbené artefakty. A není to hobby jen pro nejbohatší. Vždyť historické auto v pojízdném stavu se nechá pořídit již od pár set tisíc Kč. Sice to není hobby pro každého, ale najde se dost lidí, kteří si mohou dovolit jedno dvě stará auta vlastnit.

Na co si dávat pozor

Sbírání starých automobilů, nebo koupě i jen jednoho kusu s sebou nese mnoho bodů, které je předem důkladně promyslet. Když už se rozhodnete ke koupi historického automobilu, tak předtím zvažte následující otázky:

Kde budu auto garážovat?

Mám zajištěn servis?

Kde budu shánět náhradní díly?

Mám čas s ním alespoň 1x měsíčně ujet pár kilometrů?

Pojištění?

Je mnoho otázek, které je potřeba zodpovědět, než se ke koupi veterána rozhodnete. A všechny vás budou něco stát. Protože koupí historického automobilu vaše investice teprve začíná. Což je nevýhoda oproti jiným sběratelským předmětům, kde nějaký servis, náhradní díly, garáž atd nemusíte řešit.

Na druhou stranu má hezký oldtimer jeden z největších WOW efektů. Můžete se s ním projíždět po městě a lidé se za vámi budou určitě otáčet. Taktéž kamarádi a známí vlastnictví takového auta asi ocení více, nežli vlastnictví nějaké staré bankovky (i kdyby byla stokrát dražší). Nezkušená laická veřejnost prostě upřednostňuje ten WOW efekt.
Image

Sběratelské předměty jako alternativní investice?

Pokud vás toto téma zajímá, tak si pro začátek můžete přečíst moji knihu "Poštovní známky – koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí prodalo přes 1000 kusů. Zkušenosti a informace, které jsem tam na 340 stránkách shromáždil, jsou použitelné i pro všechny další sběratelské obory, které zmiňuji na tomto webu. Nyní připravuji druhou knihu s pracovním názvem „Sběratelské předměty – koníček, nebo investice?“, která bude zaměřena na investiční aspekty zde zmíněných sběratelských předmětů. Napište mi, pokud máte nezávazný zájem o tuto knihu. Budu vás informovat, jakmile vyjde.


Poštovní známky - koníček, nebo investice?

Chcete se dozvědět více? Poštovní známky - koníček, nebo investice? Pokud vás zajímá sbírání a investování do poštovních známek, tak se vám určitě bude líbit má kniha "Poštovní známky - koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí už prodalo přes 1000 kusů. Na 340 stranách se dozvíte vše, co na toto téma potřebujete vědět. Zkušenosti a informace, které jsem tam shromáždil, jsou použitelné i pro další sběratelské obory, ať už je to numismatika, notafilie, sbírání starých knih, řádů a vyznamenání, nebo historických aut.


Hledat

www.postovni-znamky.eu

  • Radek Novák
  • radek.austria@gmail.com
  • +420 608 386 845